Príprava kvalitnej kávy pomocou HARIO V60

01.07.2020

V poslednom článku som začal tému ako pripraviť kvalitnú kávu bez presso stroja. Nakoľko táto téma je rozsiahlejšia, tak som v článku spomenul, že každý spôsob popíšem samostatne. Začneme veľmi populárnou metódou prípravy filtrovanej kávy, ktorá sa volá HARIO V60. 

Na prípravu budete potrebovať HARIO dripper, papierový filter (pokiaľ sa dá, tak biely), dekantér, varnú kanvicu, mlynček na kávu, váhu a to čo robí kvalitnú kávu kvalitnou je samozrejme samotná káva. Pre prípravu HARIO V60 odporúčam vždy používať čo najsvetlejšie praženie, v našom eshope takúto káva nájdete pod označením Filtrovaná káva. 

Všetko pre prípravu HARIO V60 si môžete zakúpiť v našom eshope.

POSTUP:

  1. Pomocou váhy si odvážte zrnkovú kávu, osobne dávam okolo 6 - 8g na 100ml ale nebojte sa experimentovať a kľudne dajte viac. 
  2. Kávu následne dajte pomlieť na stredné mletie. 
  3. Do drippera si vložte filter.
  4. Dripper položte na dekantér alebo inú nádobu. Môže to byť kľudne aj šálka. 
  5. Dajte zohriať vodu na cca 96 stupňov. Ak nemáte nastaviteľný teplomer na kanvici, tak nechajte kanvicu vychladnúť cca 30 sekúnd. 
  6. Zohriatou vodou premyte filter aby ste ho zbavili pachute, okrem toho si predhrejete aj dripper.
  7. Dripper spolu s dekantérom položte na váhu 
  8. Do filtra nasypte pomletú kávu, nezabudnite si vždy vynulovať váhu. 
  9. Zohriatou vodou (cca 96 stupňov) urobíte prvý krok, ktorý sa nazýva predmočenie. Krúživým pohybom zalejte kávu cca 1/3 celkového objemu, ktorý sa chystáte pripraviť. 
  10. Po 30 sekundách prilejte ďalšiu 1/3 celkového objemu, čím už budete mať 2/3. Nezábudajte na to, aby voda bola stále zohriatá na cca 96 stupňov. 
  11. Po ďaľsích 30 sekundách dolejte poslednú 1/3. 
  12. Kvalitná káva bez presso stroja je na svete.